Achtergrond

Installateurs klikken energiebesparend gebouwbeheersysteem in elkaar

Ronald Hubers en Nick Ray zijn werkzaam bij Priva in De Lier, respectievelijk als control application engineer en hardware innovator. Hubers is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van softwaremodules om klimaatinstallaties aan te sturen, Ray voor de ontwikkeling van een nieuw platform voor slimme sensoren en smart buildings.

Reading time: 4 minutes

Betere beheersystemen kunnen het energieverbruik in gebouwen met twintig procent terugbrengen. Een onlangs geïntroduceerde online applicatie van Priva meet de energieprestatie van de verschillende installatiecomponenten en biedt aanknopingspunten voor energiemanagement.

In een gebouw kunnen goed energiemanagement, een goede energieregistratie en het inzichtelijk maken van het verbruik leiden tot forse kostenbesparingen. Een niet optimaal functionerend beheersysteem kan echter roet in het eten gooien. Het grote probleem zit in de toenemende complexiteit van gebouwen en daarmee in die van de systemen die nodig zijn om ze te managen. Bovendien zijn beheerders vaak onvoldoende (installatie)technisch onderlegd om het onderste uit de kan te halen, leggen onderhoudscontracten beperkingen op en verandert de indeling of de functie van een gebouw regelmatig zonder dat het beheersysteem wordt aangepast.

Dit alles zorgt voor onnodige energieconsumptie in utilitaire bouwwerken, van kleuterschool tot ziekenhuis. Het verbruik zou met zo‘n twintig procent omlaag kunnen, eenvoudigweg door de instellingen van gebouwbeheersystemen te optimaliseren en, belangrijker nog, optimaal te houden. Alleen dan is lonend energiemanagement mogelijk.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one for only €15 and enjoy all the benefits.

Login

Related content