Onderzoek

Adaptief systeem voor stromende video in huis

Reading time: 2 minutes

Het probleem

We hebben thuis steeds meer kabels en snoeren nodig om alle consumentenproducten te laten draaien. Om dit in de hand te houden heeft het zin om dezelfde netwerken te gebruiken voor verschillende toepassingen. En dan deze netwerken bij voorkeur draadloos te maken. Een voor de hand liggende toepassing is om streaming video te versturen over draadloos internet. Probleem is wel dat de beschikbare bandbreedte voor de videoverbinding sterk varieert doordat de verbinding gedeeld moet worden met andere toepassingen. Daar komt nog bij dat draadloze verbindingen sowieso nogal variëren in bandbreedte. De beeldkwaliteit mag hier natuurlijk niet al te veel onder lijden. Dit zijn soft realtime systemen.

Het onderzoek

In dit Progress-project onderzoekt de TU Eindhoven samen met Philips Research hoe de quality of service (QOS) van streaming audio en video in thuisnetwerken kan worden geoptimaliseerd. Optimalisatie van de quality of service houdt in dat de kwaliteit van de gevraagde service varieert naar de omstandigheden, maar zo dat alle gebruikers tevreden kunnen zijn. De reden is dat het voor consumentenproducten onbetaalbaar is om gegarandeerde kwaliteit te leveren, omdat dan alle producten op worst-casegedrag moeten worden uitgelegd. Nu hoeft de consument alleen maar de gemiddelde performance te betalen.

De QOS is te beïnvloeden met de communicatiekanalen, de opslagcapaciteit en de rekencapaciteit op ieder systeem in het gedistribueerde netwerk. Wiskundige modellen moeten inzicht geven in hoe zo‘n netwerk opgebouwd moet zijn voor een optimale QOS. Hieruit volgen de schaalbare algoritmes die het netwerk runtime optimaliseren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one for only €15 and enjoy all the benefits.

Login

Related content