Your cart is currently empty!
Antwerpse starter brengt urinemetingen naar thuisomgeving
Met Homeflow, het eerste product van de Antwerpse e-healthstarter Minze, kunnen urologen patiënten met plasproblemen en blaasfunctiestoornissen thuis diagnosticeren en opvolgen. De oplossing bestaat uit een draadloze uroflowmeter, een app met daarin onder meer een digitaal plasdagboek en een online platform waarop de specialisten alle data kunnen raadplegen. Homeflow verzamelt meerdere precieze metingen in de thuisomgeving en is erg gemakkelijk in gebruik, aldus Minze. Het bedrijf, dat ondersteuning krijgt van Imecs Istart-ondernemersprogramma, introduceert het product deze week op de Medica-beurs in Düsseldorf. Het zit nu midden in de procedure om een CE-label te verkrijgen; de oplossing zou midden volgend jaar commercieel beschikbaar moeten zijn.
‘Een op de twee mannen boven de veertig ziet zich ooit geconfronteerd met plasproblemen en bijna een op de vijf volwassenen – mannen zowel als vrouwen – heeft te kampen met stoornissen zoals een overprikkelde blaas’, zegt Jiri Vermeulen, een van de oprichters van Minze. ‘Vandaag gebeuren alle urologische onderzoeken in het ziekenhuis of de dokterspraktijk. Dat is niet erg comfortabel voor de patiënt en neemt veel tijd in beslag. Bovendien moeten artsen hun diagnose en voorgestelde behandeling baseren op een beperkt aantal metingen, die dus niet representatief zijn. Met Homeflow willen we urologen in staat stellen hun patiënten thuis te diagnosticeren en op te volgen, zodat ze bij de interpretatie van de resultaten rekening kunnen houden met veel meer metingen en zich tijdens consultaties kunnen focussen op de patiënt en de behandeling.’
De Homeflow-uroflowmeter destilleert automatisch data uit de urinestalen van de patiënt en bevat sensoren voor omgevingssignalen zoals beweging of de positie van de patiënt ten opzichte van de meter. Het instrument kan worden gebruikt door mannen, vrouwen en kinderen, onafhankelijk van de plaspositie. De app, die in verbinding staat met de uroflowmeter, registreert en verwerkt gegevens zoals tijdstip van toiletbezoek en hoeveelheid verzamelde urine, en vervangt daarmee het klassieke papieren plasdagboek waarin patiënten dit zelf moeten bijhouden. Het online platform bundelt en visualiseert alle data voor de arts en maakt het mogelijk het probleem vanuit verschillende standpunten te bekijken.