Analyse

China’s monopolie op zeldzame aarden stelt niet veel voor

Paul van Gerven
Reading time: 3 minutes

Juichend ontving de wereld de vondst van een nieuwe voorraad zeldzame aardmetalen in Japanse territoriale wateren: het einde van China’s machtsspelletjes met de belangrijke mineralen was in zicht. Maar hoewel China inderdaad het overgrote deel van de wereldproductie controleert, is allang duidelijk dat de markt zo dynamisch is dat het land er nauwelijks macht aan kan ontlenen.

In 2010 escaleerde een grensconflict toen Japan een kapitein van een Chinese vissersboot aanhield in wat het land als zijn territoriale wateren beschouwt. Beijing sloeg hard terug en legde de levering van zeldzame aardmetalen stil. Japan koos prompt eieren voor zijn geld en liet de visser vrij, maar China bleef de export van de mineralen afknijpen – naar alle landen.

Destijds gold het incident als illustratie van iets waar grote industriële landen al langer voor vreesden: dat China zijn grip op de zeldzame aardmetalen zou inzetten als machtsmiddel. Met een aandeel van meer dan negentig procent in de wereldproductie heeft het land vrijwel een monopolie op de mineralen die onontbeerlijk zijn voor een groot aantal technologische producten en industrieën.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one for only €15 and enjoy all the benefits.

Login

Related content