Interview

De groeispurt van Nucletron

Pieter Edelman
Reading time: 7 minutes

Het Veenendaalse Nucletron is marktleider in brachytherapie, een methode om tumoren te behandelen door ze van binnen uit te bestralen. CEO Jos Lamers werd in 2008 aangesteld met de opdracht het bedrijf flink te doen groeien. Hij vertelt over de techniek, het belang van innovatie en het succes van Scrum om artsen en techneuten te laten samenwerken.

Is Nucletron een technologiebedrijf? Heel even aarzelt CEO Jos Lamers. ’Dat was het wel heel nadrukkelijk. En dat zal het deels ook altijd blijven.‘ De laatste jaren is het echter nadrukkelijk bezig om die technologie ook te verkopen en om wat meer rekening te houden met de eindgebruiker. En met succes: het bedrijf wist zelfs in rampjaar 2009 een lichte omzetgroei te boeken en zag de inkomsten over de eerste zes maanden van dit jaar alweer met 11 procent stijgen.

De Veenendalers zijn marktleider in brachytherapie, met een wereldwijd aandeel van zo‘n zestig procent. Brachytherapie ofwel invasieve radiotherapie (’brachy‘ betekent zo veel als ’korte afstand‘) is een van de behandelmogelijkheden voor tumoren. Bij conventionele radiotherapie wordt de tumor van buiten bestraald met een radioactieve bron. Daarbij moet de schadelijke straling dus ook dwars door het omliggende, gezonde, weefsel heen. De schade die dit aanbrengt, wordt een beetje tegengegaan door voortdurend van positie te wisselen en zo de klappen te verdelen over het gezonde weefsel. Het probleem wordt er echter niet mee opgelost. ’Wat wij doen, is inwendig bestralen. Dus we gaan de tumor in en bestralen van daaruit. Daardoor kun je veel preciezer bestralen, heb je minder schade voor het omliggende weefsel en kun je een veel hogere dosis geven‘, legt Lamers de methode uit.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one for only €15 and enjoy all the benefits.

Login

Related content