Opinie

Negatieve kosten

Albert Mietus is R&D-architect bij JVH Gaming en altijd bereikbaar om te helpen nadenken.

Reading time: 3 minutes

Bezint eer ge begint, die volkswijsheid kent iedereen. Althans, iedereen buiten de ICT. Binnen de ICT lijkt nadenken vooraf nog steeds geen gewoonte. Of valt er een andere conclusie te trekken uit de berichten in de media over ICT-projecten die continu veel duurder uitvallen dan begroot? Een oplossing is er al lang: begroot gewoon 100 procent meer. Een project lijkt dan misschien duurder te worden, de (echte) kosten veranderen niet.

Een deel van het probleem is het woordje kosten. Immers, elke activiteit, elke fase en elke regel in een projectplan geven kosten. Economisch gezien zijn kosten negatief. Je moet ze vermijden of minimaliseren. Zo gezien, lijkt beginnen zonder na te denken een goed plan. Je bespaart immers op de nadenkkosten. Even snel een projectplan, een planning of een design schrijven, kan iedereen. Toch?

Ook embedded-projecten lopen vaak uit. Daar zijn talloze redenen voor. Of minimaal excuses zoals ’de implementatie duurde langer dan verwacht‘ of ’het ontwerp bleek niet te voldoen aan de werkelijkheid‘. Beide zijn argumenten om bij een volgend project sterk in te zetten op de ontwerpfase. Maar ik hoor de projectmanagers al klagen: ’Wat moet dat kosten?‘

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one for only €15 and enjoy all the benefits.

Login

Related content