Achtergrond

Plug-and-play integratie van iot-randapparatuur en cloudtoepassingen

Nelson Matthys is iot-specialist en ceo van Versasense, dit jaar uitgesponnen uit de Iminds-Distrinet-onderzoeksgroep van de KU Leuven. Sam Michiels is industrieel researchmanager bij deze groep.

Reading time: 4 minutes

Iot-randapparatuur evolueert snel: er komen continu betere sensoren en actuatoren op de markt. Eindgebruikers verwachten dat ze de nieuwe devices snel en dynamisch kunnen integreren in hun toepassingen. De Micropnp-oplossing van KU Leuven-spin-off Versasense biedt deze flexibiliteit via een batterijgedreven iot-platform, met een levensduur tot tien jaar en volledig transparant voor de ontwikkelaar.

Een van de grote problemen bij de ontwikkeling van iot-toepassingen is de integratie met allerhande randapparatuur. Denk bijvoorbeeld aan koudeketenbeheer in de transport- en logistieke sector waarbij vrachtwagens worden gekoppeld met opleggers die zijn uitgerust met temperatuur-, luchtvochtigheids-, licht- en trillingssensoren, en actuatoren om de koeling, ventilatie of het elektronische slot aan te sturen. Traditionele iot-oplossingen bieden een totaalpakket dat de toepassing integreert met specifieke randapparatuur.

Dit soort totaaloplossingen gaat uit van de ideale situatie waarbij alle opleggers zijn voorzien van dezelfde iot-randapparatuur. De realiteit is niet zo homogeen: in de praktijk wordt een vrachtwagen gekoppeld met verschillende opleggers van verschillende eigenaars, die allemaal verschillende typen sensoren en actuatoren aan boord kunnen hebben, elk met verschillende mogelijkheden en karakteristieken.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one for only €15 and enjoy all the benefits.

Login

Related content