Redactioneel

ASML betaalt hoge prijs voor vrede met Nikon

Paul van Gerven is redacteur van Bits&Chips.

Reading time: 3 minutes

In de jaren tachtig trok Japan op spectaculaire wijze de halfgeleiderindustrie naar zich toe. Aan het begin van het decennium kwamen de drie grootste halfgeleiderbedrijven ter wereld uit de Verenigde Staten (Motorola en Texas Instruments) en uit Nederland (Philips). Een paar jaar later waren de volledige top drie en zes van de top tien Japans. Intel betrad het decennium vrijwel als monopolist in de geheugenbusiness, om er in 1985 met de staart tussen de benen uit te vertrekken.

Hofleverancier van de nieuwe chipgiganten was Nikon, waarmee het een al even dominante positie in de toolmarkt wist te verwerven als zijn klanten. Volgens The Information Network leverde het bedrijf in die tijd vijftig tot zestig procent van de tools.

Amerikaanse, Koreaanse en Taiwanese bedrijven begonnen begin jaren negentig de Japanners partij te bieden. De nieuwkomers shopten graag bij het in 1984 opgerichte ASML, dat toen eerst een betekenisvol marktaandeel verwierf en vanaf halverwege jaren negentig een serieuze bedreiging werd voor de hegemonie van Nikon.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one for only €15 and enjoy all the benefits.

Login

Related content