Your cart is currently empty!
Honderden sensornodes optimaliseren rioolwaterzuivering
Een groep Avans-studenten heeft onderzocht hoe de flow in een rioolwaterzuiveringsinstallatie te verbeteren is. Zwevende sensorbollen die meestromen in de tanks en onderweg hun positie vastleggen, blijken uitkomst te kunnen bieden.
Dagelijks zuiveren ongeveer 350 rioolwaterzuiveringsinrichtingen (rwzi’s) verdeeld over 22 Nederlandse waterschappen de inhoud van tweeduizend olympische zwembaden aan rioolwater. Belangrijk onderdeel van deze installaties zijn de beluchtingstanks. Met behulp van bacteriën (actief slib) vinden hierin allerlei biochemische reacties plaats om stoffen te binden en te oxideren. Volgens het CBS is het water dat rwzi’s lozen sinds 1990 steeds minder vervuild met koper, fosfor, stikstof en zink. De installaties verwijderen nu al zo’n 85 procent van de stikstof- en fosforverbindingen en vijftig tot negentig procent van de zware metalen.
Om de flow te optimaliseren, laten rwzi’s de waterstromen doorrekenen met computational fluid dynamics-modellen (cfd’s). De validatie van deze modellen is momenteel nog een uitdaging. Wij hebben onderzocht hoe meestromende sensornodes kunnen helpen om de processen beter in kaart te brengen en verder te stroomlijnen, resulterend in goedkopere waterzuivering en misschien wel een beter watermilieu in Nederland.