Opinie

Kip-eiprobleem

Bram Nauta is hoogleraar ic-design aan de Universiteit Twente en president van de IEEE Solid-State Circuits Society.

Reading time: 3 minutes

Er was eens een kippenboer die al jaren last had van luizen op zijn kippen. Hij probeerde van alles om er wat aan te doen. Verschillende bestrijdingsmiddelen, medicijnen en zelfs een wichelroedeloper konden niet helpen. De luizen bleven de kippen maar kriebelen en ze legden niet genoeg eieren. Het rendement was te laag vond de boer. Hij wilde nu echt eens van die luizen af. Hij was het helemaal zat en dacht: ik kom met een plan.

Hij noemde het ‘Plan K’, een manifest van drie A4’tjes, dat hij aan het kippenhok spijkerde. Daar stond, in het kort: luizen zijn verboden per 1 januari 2020. Elke kip die dan nog een luis heeft, krijgt hardhandig te maken met Plan K: een paar ferme meppen met een knuppel en geen eten meer. De kippen moeten zichzelf maar opnieuw organiseren en voor hun eigen hygiëne zorgen.

De kippen lazen Plan K een paar keer door en konden er weinig mee. De tekst was voor meerdere uitleg vatbaar, maar de strekking was duidelijk: die luizen moesten weg, snel en met harde sancties. De kippen wisten niet waar ze heen moesten en raakten van de leg. Enkele vooraanstaande haantjes vluchtten naar een andere boerderij, er werden geen kuikentjes meer geboren en de eierproductie zakte in.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one for only €15 and enjoy all the benefits.

Login

Related content