Achtergrond

De zonneketen: paneelproductie nieuwe stijl

Paul van Gerven
Reading time: 4 minutes

Nu de financiering voor een siliciumfabriek eindelijk vrijwel rond is, hebben Gosse Boxhoorn en zijn zakenpartners uit de tijd van Solland Solar het grootste obstakel uit de weg geruimd om in Limburg het Nederlandse zwaartepunt van de zonne-energie te leggen. De ambitie: een volledige productieketen, van silicium tot paneel.

Goedkoop land, voordelige leningen en royale subsidies: China spaart kosten noch moeite om het de solarindustrie binnen zijn landsgrenzen naar de zin te maken. Nu ze de halfgeleider- en ledindustrie door de vingers hebben laten glippen, zijn de Chinezen erop gebrand de thuisbasis voor zonnecel- en zonnepaneelproductie te worden. Met alleen lage loonkosten, een marginale factor in het kostenplaatje voor zonne-energie, komt het land er niet meer. Kunnen westerse regio‘s nog iets beginnen tegen het geweld van de economy of scale in het rijk van het midden?

Jazeker, vindt het groepje personen dat aan de wieg stond van Solland Solar. Met kennis uit de regio, verticale integratie en vooruitstrevend regionaal industriebeleid willen zij in Limburg de hele keten van zonnepaneelproductie bestrijken, van de productie van grondstoffen tot de assemblage van modules. Door de verschillende schakels ’in elkaar te duwen‘ willen zij kosten besparen en toch superieure producten afleveren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one for only €15 and enjoy all the benefits.

Login

Related content