Kort nieuws

Leidse hypercamera verwerkt beelden al in de ruimte

Pieter Edelman
Reading time: 2 minutes

De Hyperscout, de hyperspectrale camera voor nanosatellieten ontwikkeld door het Leidse Cosine, blijkt zich in de ruimte goed te gedragen. Het instrument is bedoeld om aan boord van de satelliet al de eerste beeldverwerkingsstappen uit te voeren, zodat er geen grote hoeveelheden ruwe gegevens verstuurd hoeven te worden. De eerste Hyperscout, die sinds begin februari rondjes rond de aarde draait op de Europese GOMX-4B-satelliet, produceerde eerder deze maand zijn eerste analysis ready data.

Hyperspectrale camera’s leggen het beeld in een groot aantal smalle banden van het lichtspectrum vast – 45 in het geval van Hyperscout. Dat levert veel meer informatie op dan reguliere rgb-beelden. Dankzij enkele recente ontwikkelingen binnen de optica kon een versie ontworpen worden die klein en licht genoeg is voor nanosatellieten.

De camera’s leveren echter ook erg veel ruwe data op. Traditioneel beschikken kunstmanen niet over veel rekenkracht en sturen ze hun gegevens naar de aarde voor de beeldverwerking. Dat neemt veel tijd in beslag nemen, en het beperkte energiebudget van nanosatellieten werpt nog een extra drempel op.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one for only €15 and enjoy all the benefits.

Login

Related content