Your cart is currently empty!
Werken aan een internet met dingen maar zonder batterijen
De Rotterdamse spin-off Tryst Energy wil een van de grote beperkingen van professionele iot-toepassingen aanpakken: de noodzaak van een batterij die elke paar jaar moet worden vervangen. Hun kleine lichtcelletje vangt zelfs in de schaduw voldoende energie om een permanente voeding te garanderen. Moederbedrijf Tweetonig vroeg de starter Nick Kiran om de spin-off op poten te zetten.
Het stond bekend als ‘Project Elephant’ bij het Rotterdamse ingenieursbureau Tweetonig, naar de spreekwoordelijke elephant in the room bij veel iot-projecten: de stroomvoorziening. Er zijn allerhande interessante toepassingen te verzinnen met draadloze sensoren die in de praktijk niet mogelijk blijken omdat ze niet uitkomen met de stroomvoorziening. Batterijen vervangen bij honderden sensoren in het veld is soms gewoon niet te doen. En energie uit de omgeving oogsten staat nog in de kinderschoenen en kan te prijzig zijn of ongeschikt voor de beoogde toepassing.
Tryst Energy, de spin-off die het project opleverde, denkt voor althans een deel van die toepassingen de oplossing te hebben: een module ter grootte van een postzegel, die met een paar uur matig licht per dag genoeg stroom levert om draadloze sensornodes te voeden. Het licht dat onder een bureau doordringt, is al voldoende om een constante stroomvoorziening te garanderen.