Your cart is currently empty!
Samenwerking Philips en Yale rond minimaal-invasieve kankertherapie
Philips Healthtech en de Yale School of Medicine hebben een gezamenlijk onderzoeksprogramma opgezet rond interventionele oncologie, ofwel beeldgestuurde minimaal-invasieve technieken om kanker te diagnosticeren en te behandelen. Het meerjarige programma gaat zich richten op nieuwe concepten voor beeldgestuurde behandelingen, diagnostische beeldvorming en informatica.
Een belangrijk onderdeel van het programma is om de effectiviteit van behandelingen beter te voorspellen. ‘De afgelopen jaren zijn er significante ontwikkelingen geweest in de ontwikkeling van beeldgestuurde behandelingen om tumoren lokaal aan te pakken, met als gevolg dat het aantal interventionele-oncologieprocedures sterk is gegroeid’, zegt Yale-hoogleraar Jeff Geschwind. ‘De grootste overgebleven uitdaging is echter om de effectiviteit van de procedures te voorspellen. Samen met Philips beginnen we een meerjarig programma om dit soort minimaal-invasieve behandelingen te herdefiniëren en standaardiseren om meer voorspelbare en beter gecontroleerde uitkomsten te krijgen.’
Het speerpunt in de samenwerking is verder chemo-embolisatie van levertumoren, een relatief nieuwe techniek waarin Philips een belangrijke rol speelt. Hierbij worden via een katheter bolletjes in de aderen rond de tumor aangebracht, zodat de bloedtoevoer wordt geblokkeerd. Deze bolletjes geven bovendien lokaal een chemokuur af. Philips en Yale willen gaan kijken of ze via geavanceerde beeldvorming beter tijdens de procedure kunnen inspelen op de situatie.