Achtergrond

Op naar batterijloze iot-devices

Herman Roebbers is advanced expert bij Altran en werkt sinds het midden van de jaren tachtig aan embedded systemen en parallel rekenen. Tevens is hij extern adviseur van de EEMBC-werkgroepen Ulpbench, Iotconnect en Securemark, en hij geeft de workshop ‘Ultra low power for Internet of Things’.

Reading time: 6 minutes

In het streven naar batterijloze iot-devices is het zaak zo efficiënt mogelijk om te gaan met energie. Herman Roebbers laat aan de hand van een encryptiebibliotheek zien hoe het tweaken van alleen de tooling en chipinstellingen al enorme impact kan hebben op het verbruik.

Hoe kan ik de energieconsumptie van mijn iot-systeem verminderen? Deze vraag wordt steeds actueler naarmate we steeds meer vragen van iot-devices. Het ultieme streven is dat systemen zo weinig energie nodig hebben dat ze die uit hun omgeving kunnen oogsten en geen batterijen meer nodig hebben.

Daarvoor moeten we twee kanten op werken: de opbrengsten van de oogst verhogen en het verbruik verminderen. Aan het eerste wordt druk gewerkt: nieuwe materialen en manieren om zonnecellen te maken en na te bewerken, geven steeds hogere rendementen. Ook op het gebied van rf-energieoogsten worden slagen gemaakt. De Delftse startup Nowi heeft bijvoorbeeld speciale chips gemaakt die daar heel goed in zijn. Verder wordt druk onderzoek gedaan naar nieuwe materialen om temperatuurverschillen efficiënter om te zetten in energie. Daarnaast wordt ook hard gewerkt aan steeds efficiëntere converters die geoogste energie omzetten naar benodigde spanning(en) en zorg dragen voor efficiënte energieopslag in bijvoorbeeld oplaadbare batterijen of supercondensatoren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one for only €15 and enjoy all the benefits.

Login

Related content